What is number? (সংখ্যা কী?) And how to change it? (এবং কিভাবে তা পরিবর্তন করে?)

Number কি?

Number পরিমাপ বা সংখ্যা বুঝায়। ইংরেজিতে Number দুই ধরণের।

  1. Singular Number

      2. Plural Number

Number পরিবর্তন কিভাবে হয়?

  • (SIS)  থেকে (SES)

Singular

Plural 

Analysis

Analyses

Basis

Bases

Crisis

Crises

Diagnosis

Diagnoses

Hypothesis

Hypotheses

Thesis

Theses

Parenthesis

parentheses

Synopsis

Synopses

  • (UM) থেকে  (A)

Singular (um)

Plural (a)

Agendum

Agenda

Datum

Data

Erratum

Errata

Medium

Media

Memorandum

Memoranda

Referendum

Referenda

  • (US)  থেকে  (I)

Singular (us)

Plural (i)

Focus

Foci

Genius

Genii

Locus

Loci

Radius

Radii

Syllabus

Syllabi

Terminus

Termini

  • ব্যাতিক্রামি নিয়ম 

Genus

Genera

Corpus

Corporal/Corpuses

  • কিছু কিছু Noun এর Singular এবং Plural একই।

Singular

Plural 

Sheep

Sheep

Deer

Deer

Swine

Swine

Pice

Pice

Public

Public

Dozen

Dozen

Corps

Corps

Score

Score

Number নিয়ে  exersise

  1. The singular from of “Agenda”- a)Agedam b)Agedem c)Agendum d)Agedua
  2. The plural of “Spectrum” is –    a)Spectrums b) Spectra c)Specis d)Image
  3. Singular form of “Data” is-         a)Datum b)Dat c)Datas d)Datis
  4. The singular form of “media” is- a)Mediae b)Median c)Medein d)Medium
  5. The plural form of “Oasis” is-      a)Oasises b)Oasis c)Oases d)Oasos
  6. The plural form of “crisis” is-      a)crisises b)crisses c)crises d)crissess
  7. The plural of “Basis” is-              a)bases b)basises c)basies d)basiss
  8. Which one is in the singular number? a)Data b)Oven c)Criteria d)thesis
  9. The plural form of “Genus” is-   a)Genuses b)Genas c)Genera d)Genis
  10. The plural form of the “Focus”:  a)Foci b)Focu c)Focus d)Focis
  11. The plural form of “sheep” is-    a)shep b)ship c)shap d)sheep

উত্তর :

  1. c
  2. b
  3. a
  4. d
  5. c
  6. c
  7. a
  8. d
  9. c
  10. d

পোষ্টটি লিখেছেন: SalehinOmar

এই ব্লগে এটাই এর প্রথম পোষ্ট.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *