web site hit counter

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের ২০১৪-১৫ শিক্ষাবর্ষের ‘ঘ’ ইউনিটের প্রশ্নের সমাধান


ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ে ২০১৪-১৫ শিক্ষাবর্ষে ‘ঘ’ ইউনিটের অনার্স ভর্তি পরীক্ষা আজ ২৬/০৯/২০১৪ তারিখ শুক্রবার অনুষ্ঠিত হয়েছে। রাজধানীর ৯৭ টি কেন্দ্রে এ পরীক্ষা অনুষ্ঠিত হয়েছে। যারা উক্ত প্রশ্নের সমাধান খুজছেন তাদের জন্যে আপাতত ওই ইউনিটের ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান নিচে দেওয়া হলোঃ

ঢাকাঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের ২০১৪-১৫ শিক্ষাবর্ষের ‘ঘ’ ইউনিটের প্রশ্নের সমাধান

Read the following passage and answer the questions below(1-5)

1.The tone of the passage is:

Ans:C.Hopeful

2.The best title for this passage is:

Ans:A. Second Green Revolution in Asia

3.The title suggests that the key to the second green revolution will be to come up with

Ans:A.susceptible

4.An antonym of ‘imminent’ is:

Ans:A.pending

5.To be ‘prone’ to be

Ans:B.Vulnerable

6.A radiologist is most often employed in:

Ans: C.Hospitals

7.The verb form of trauma is :

Ans:A.traumatize

8.Synonym of ‘tacit’?

Ans:C.implicit

9.Proper antonym of ‘waver’?

Ans:B.determine

10.Correct translation: “মীর মশাররফ হসেন ছিলেন বিচিত্র ধর্মী লেখক”

Ans:A. Mir Musharraf Hussain was a versatile writer.

11.Choose the correct spelling:

Ans:D.mongoose

12.To discover is_______ about something that already exists, but to
invent is _____ something new.

Ans:A.to learn, to create

13.One-third of the students _____ present in the class.

Ans:C.are

14.We are moved not by the fall of _______ great man but the elevation to heroism of what we had taken to be ________ little man.

Ans:A.a, a

15. Let’s discuss _________ the ways of improving the basic skills of English.

Ans:D.no preposition needed

16.”Well” is usually an adverb and so describes _________ , but when it refers to health it can be an adjective________

Ans: B. Verbs, Nouns

17.Much as Rome ________ roads through Europe in the years of the Roman Empire, Britain________ railways and strung telegraph wires in India.

Ans: C. had built, built

18.Each of the students who filled out the admission form _________ the test.

Ans: C.has appeared at

Choose the word what is closest in meaning to the word in italics(19-20)

19. The private hospital business is ‘booming’ in Bangladesh.

Ans:B. flourishing

20.The government has also decided to ‘concentrate’ on improving the quality of health-care.

Ans:C.focus

Which of the following sentences is correct? (21-25)

21.Ans:A. The country has adopted a new industrial policy.

22. Ans: C. Where were you born?

23.Ans: C.The two parties have different views of democracy.

24.Ans: B.Who does the book belong to?

25. Ans:C. Over a billion people use Microsoft Windows operating system.

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের ২০১৪-১৫ শিক্ষাবর্ষের ‘ঘ’ ইউনিটের প্রশ্নের সমাধানঃ

সমাধান করেছেনঃ মোঃ রিফাত হাসান আপন

সমাজ বিজ্ঞান বিভাগ

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়

২০১০-১১ শিক্ষাবর্ষ

পোষ্টটি লিখেছেন: আল মামুন মুন্না

আল মামুন মুন্না এই ব্লগে 532 টি পোষ্ট লিখেছেন .

আল মামুন মুন্না, বাংলাদেশের প্রথম শিক্ষা বিষয়ক বাংলা কমিউনিটি ব্লগ সাইট "লেখাপড়া বিডি"র একজন সহ-প্রতিষ্ঠাতা ও প্রধান নির্বাহী কর্মকর্তা হিসেবে কাজ করছেন। বর্তমানে ফিন্যান্স এন্ড ব্যাংকিং বিষয় নিয়ে বি.বি.এ অনার্স করছেন জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়ের অধীন যশোর সরকারী এম. এম. কলেজে।


পোস্টটি শেয়ার করে অন্যদেরকেও জানার সুযোগ দিন। ফেইসবুকে শিক্ষা বিষয়ক তথ্য পেতে আমাদের গ্রুপে যোগ দিন অথবা পেইজ এ লাইক দিয়ে রাখুন

2 comments

  1. game & sport er parthoko ki….?

মন্তব্য করুন

আপনার ই-মেইল এ্যাড্রেস প্রকাশিত হবে না। * চিহ্নিত বিষয়গুলো আবশ্যক।

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.